Data: 2012-06-22 09:50:30
Temat: Re: Pektyna.
Od: Witek <j...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-06-20 20:33, Stokrotka pisze:
>
>
>> Przepraszam, ale nie widzę sensu.
>> Dieta bezglutenowa związana jest z problemami "przetwarzania" w
>> organizmie aminokwasów aromatycznych i gromadzeniem się
>> nieprzetworzonej tyrozyny. Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do
>> wielocukrów???
> Pektyna jest jak mi się zdaje wielocukrem, a to podstawowy temat wątku.
Napisałaś że "Pektyny wcale nie sa zdrowe dla bezglutenowca."
Więc zadałem pytanie o sens i uzasadnienie takiego poglądu.
Próba "odwrócenia kota ogonem" raczej nieskuteczna ;-)
>>
>>> Wogóle te wszystkie wielocukry,
>>> często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
>>> a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
>>
>> Wielocukry mają słodki smak???
> Często mają słodkawy smak.
> Człowiek głodny wyczuwa cukier np. w skrobi.
> ___
Nie czytasz tego na co odpowiadasz?
To spróbuję powtórzyć "...Wielocukry mają słodki smak??? Jedyna
możliwość to trzymanie takowych w jamie gębowej tak długo, aż amylaza
ślinowa nieco nadtrawi łańcuchu i receptory smakowe będą mogły "wyczuć"
di- i mono- cukry.
______
>>> często są cięzkostrawne - niezdrowe.
>
>> ...mogą być niestrawne dla ludzi, jak w przypadku celulozy....
>
> Świat nie składa się tylko na część strawną i niestrawną.
> Tak świat postszegają tylko głupie, młode szczeniaki.
> Coś co jest niestrawne, nie jest żywnością. :)
Nie czytasz tego na co odpowiadasz?
Napisałem, gdzieś że, nietrawione części pokarmu nie są żywnością?!
Resztę pozostawię bez komentarza.
Ale wrócę do pytania o "sens" Twojej ortografii - jak ktoś mam wadę
wymowy i sepleni, to pisownia "ze słuch" będzie dla niego inna, jako
jego "naturalna"?
>
> A żywność: są i inne możliwości:
> może być tłusta =/= ciężkostrawna, tucząca =/= tłusta,
> pszetwożona =/= pakowana itp.
>
Przykłady "od czapy" i bez związku z moimi pytaniami. Równie dobrze
można napisać
kolor czerwony =/= sok z buraków
kolor zielony =/= liście szpinaku ....
Witek
|