Data: 2012-06-23 15:26:45
Temat: Re: Pektyna.
Od: Witek <j...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-06-22 21:24, Stokrotka pisze:
>
>
>> Nie czytasz tego na co odpowiadasz?
>> To spróbuję powtórzyć "...Wielocukry mają słodki smak???
> Niekture TAK.
>
>> Jedyna możliwość to trzymanie takowych w jamie gębowej tak długo, aż
>> amylaza ślinowa nieco nadtrawi łańcuchu i receptory smakowe będą mogły
>> "wyczuć" di- i mono- cukry.
> Nikt tego nie zabrania. Nikt też nie zabronił nosowi i kubkom smakowym
> wspułpracować z innymi nażądani w buzi, np produkującymi amylazę.
>
>
Tak, taka współpraca jest niezbędna, bo np. wzmożona aktywność ślinianek
jest właśnie odpowiedzią na zapachy i smaki.
Ponowię - wielocukry nie mają słodkiego smaku, a jedynie efekty ich
trawienia przez amylazę - czyli dwucukry i monocukry.
Witek
|