Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Witek <j...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pektyna.
Date: Fri, 22 Jun 2012 11:50:30 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 65
Message-ID: <js1f5d$3kb$1@inews.gazeta.pl>
References: <13l2otowou0uq.vktwd2oeausf$.dlg@40tude.net>
<jrdpro$8ep$1@node1.news.atman.pl> <jrqk4l$t76$1@inews.gazeta.pl>
<jrs28m$lh1$1@inews.gazeta.pl> <jrt522$qb4$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 178-36-240-42.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1340358637 3723 178.36.240.42 (22 Jun 2012 09:50:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 22 Jun 2012 09:50:37 +0000 (UTC)
X-User: jakubo1313
In-Reply-To: <jrt522$qb4$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20120428
Thunderbird/12.0.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347033
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-06-20 20:33, Stokrotka pisze:
>
>
>> Przepraszam, ale nie widzę sensu.
>> Dieta bezglutenowa związana jest z problemami "przetwarzania" w
>> organizmie aminokwasów aromatycznych i gromadzeniem się
>> nieprzetworzonej tyrozyny. Gdzie tu jakiekolwiek nawiązanie do
>> wielocukrów???
> Pektyna jest jak mi się zdaje wielocukrem, a to podstawowy temat wątku.
Napisałaś że "Pektyny wcale nie sa zdrowe dla bezglutenowca."
Więc zadałem pytanie o sens i uzasadnienie takiego poglądu.
Próba "odwrócenia kota ogonem" raczej nieskuteczna ;-)
>>
>>> Wogóle te wszystkie wielocukry,
>>> często będące odpadami z jakiegoś przetwórstwa,
>>> a dodawane do żywności przetważanej na słodki smak i masę,
>>
>> Wielocukry mają słodki smak???
> Często mają słodkawy smak.
> Człowiek głodny wyczuwa cukier np. w skrobi.
> ___
Nie czytasz tego na co odpowiadasz?
To spróbuję powtórzyć "...Wielocukry mają słodki smak??? Jedyna
możliwość to trzymanie takowych w jamie gębowej tak długo, aż amylaza
ślinowa nieco nadtrawi łańcuchu i receptory smakowe będą mogły "wyczuć"
di- i mono- cukry.
______
>>> często są cięzkostrawne - niezdrowe.
>
>> ...mogą być niestrawne dla ludzi, jak w przypadku celulozy....
>
> Świat nie składa się tylko na część strawną i niestrawną.
> Tak świat postszegają tylko głupie, młode szczeniaki.
> Coś co jest niestrawne, nie jest żywnością. :)
Nie czytasz tego na co odpowiadasz?
Napisałem, gdzieś że, nietrawione części pokarmu nie są żywnością?!
Resztę pozostawię bez komentarza.
Ale wrócę do pytania o "sens" Twojej ortografii - jak ktoś mam wadę
wymowy i sepleni, to pisownia "ze słuch" będzie dla niego inna, jako
jego "naturalna"?
>
> A żywność: są i inne możliwości:
> może być tłusta =/= ciężkostrawna, tucząca =/= tłusta,
> pszetwożona =/= pakowana itp.
>
Przykłady "od czapy" i bez związku z moimi pytaniami. Równie dobrze
można napisać
kolor czerwony =/= sok z buraków
kolor zielony =/= liście szpinaku ....
Witek
|