Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.goja.nl.eu.org!aioe.org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.use
r.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Sat, 17 Dec 2022 14:54:58 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnkl82$1jvi$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="53234";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:5ftSIMnxz5aW/SCIoykudC8syS4=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383675
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>
>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>
>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>
>> Marynata:
>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>> mielonego pieprzu.
>>
>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>
>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>
>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>> poruszając patelnią.
>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>> sosu.
>> Gotowe.
>>
>> Aromat i smak powala.
>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>
>>
>
> Masło w piątek??
>
>
Jak najbardziej. W zwykły piątek nie należy jeść potraw/wywarów z mięsa, a
także potraw/wyrobów z krwi/krwią. Można jeść nabiał: sery, jaja, mleko,
masło. Skoro mleko, to niby dlaczego nie masło?
Co innego w ścisłym poście.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|