Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!aioe.org!4FcfyybQCeWIA
VzahYvy7w.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: trybun <M...@j...cb>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Mon, 19 Dec 2022 13:05:40 +0100
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="56889";
posting-host="4FcfyybQCeWIAVzahYvy7w.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.6.0
Content-Language: pl
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383677
Ukryj nagłówki
W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
> trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>
>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>
>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>
>>> Marynata:
>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>> mielonego pieprzu.
>>>
>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>
>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>
>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>> poruszając patelnią.
>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>> sosu.
>>> Gotowe.
>>>
>>> Aromat i smak powala.
>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>
>>>
>> Masło w piątek??
>>
>>
> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>
Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
, jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu. Jakby nie patrzeć
to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
|