Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!VB5gGNqh9wJTCmMdaNjzSA.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Mon, 19 Dec 2022 18:36:15 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnqauv$11k4$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org> <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="34436";
posting-host="VB5gGNqh9wJTCmMdaNjzSA.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:7FhGi0TJBp96NScaF14xgHos49U=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383680
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>
>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>
>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>
>>>> Marynata:
>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>> mielonego pieprzu.
>>>>
>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>
>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>
>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>> poruszając patelnią.
>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>> sosu.
>>>> Gotowe.
>>>>
>>>> Aromat i smak powala.
>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>
>>>>
>>> Masło w piątek??
>>>
>>>
>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>
>
> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
:)
> Jakby nie patrzeć
> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
Mylisz post z wege ;)
Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW. Wszak masło z mleka od
zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
ślady.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|