Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!MT0+WLtq+dOJreTN1dnjpw.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Mon, 19 Dec 2022 21:56:04 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnqmlk$b55$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org> <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
<tnqauv$11k4$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="11429";
posting-host="MT0+WLtq+dOJreTN1dnjpw.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:uo0ngf0DO3wrDRbIfdHkqzhcLp8=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383682
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>>
>>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>>
>>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>>
>>>>> Marynata:
>>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>>> mielonego pieprzu.
>>>>>
>>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>>
>>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>>
>>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>>> poruszając patelnią.
>>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>>> sosu.
>>>>> Gotowe.
>>>>>
>>>>> Aromat i smak powala.
>>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>>
>>>>>
>>>> Masło w piątek??
>>>>
>>>>
>>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>>
>>
>> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
>> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
>
> Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
> :)
>
>> Jakby nie patrzeć
>> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
>
>
> Mylisz post z wege ;)
> Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
> poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
> To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
> Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW.
Nb. jest to przejęte w wierze katolickiej wprost z jej początków, czyli z
judaizmu, gdzie brak krwi w produktach jest jednym z kryteriow koszerności
(stąd w judaizmie skrwawianie zwierząt przed ubojem - bo krew jest
niepożądana, a po uboju dokładne skrwawienie nie jest możliwe).
> Wszak masło z mleka od
> zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
> już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
> wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
> być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
> ślady.
>
>
J.w.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|