Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!aioe.org!IewaCNEySUFg9a7KnnIUeQ.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Mon, 19 Dec 2022 23:28:07 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnqs27$9qq$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org> <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
<tnqauv$11k4$1@gioia.aioe.org> <tnqmlk$b55$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="10074";
posting-host="IewaCNEySUFg9a7KnnIUeQ.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:+xG43j+apnrfQkj3ledzkSQp4AQ=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383683
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>>>
>>>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>>>
>>>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>>>
>>>>>> Marynata:
>>>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>>>> mielonego pieprzu.
>>>>>>
>>>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>>>
>>>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>>>
>>>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>>>> poruszając patelnią.
>>>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>>>> sosu.
>>>>>> Gotowe.
>>>>>>
>>>>>> Aromat i smak powala.
>>>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Masło w piątek??
>>>>>
>>>>>
>>>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>>>
>>>
>>> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
>>> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
>>
>> Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
>> :)
>>
>>> Jakby nie patrzeć
>>> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
>>
>>
>> Mylisz post z wege ;)
>> Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
>> poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
>> To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
>> Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW.
>
> Nb. jest to przejęte w wierze katolickiej wprost z jej początków, czyli z
> judaizmu, gdzie brak krwi w produktach jest jednym z kryteriow koszerności
> (stąd w judaizmie skrwawianie zwierząt przed ubojem - bo krew jest
> niepożądana, a po uboju dokładne skrwawienie nie jest możliwe).
Dodam - z kolei w judaizmie krew w mięsie i produktach mięsnych nie jest
non grata bez powodu, powód jest bardzo konkretny i jest nim po prostu
gorący klimat rejonu powstania i czas powstania judaizmu. Wszak nie było
wtedy na świecie lodówek i zamrażarek ani weków, a w ww. klimacie krew w
mięsie powoduje natychmiastową niezdatność mięsa do spożycia - to ona
pierwsza ulega zepsuciu, zapoczątkowując ten proces w całym mięsie. Mięso
takie staje się szkodliwe lub nawet trujące, zagrażając życiu ludzi je
spożywających.
Dlatego w judaizmie wypracowano zasady koszerności jako szereg nakazów i
zakazów, mających na celu ZABEZPIECZENIE ZDROWIA I ŻYCIA wiernych. Ci zaś,
ściśle trzymając się tych zasad, bez dociekania ich sensu byli
zabezpieczeni i mogli przetrwać. Zresztą jak widać przetrwali.
Wiele jest zresztą innych zasad u nich o tym samym ukierunkowaniu na
ochronę zdrowia i życia, czyli de facto generalnie na przetrwanie narodu:
obrzezanie u mężczyzn, golenie głów u zamężnych kobiet (i noszenie peruk),
rozdzielność kuchni mlecznej od kuchni mięsnej, obowiązek uczęszczania
kobiet do mykwy w czasie menstruacji itd.
>> Wszak masło z mleka od
>> zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
>> już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
>> wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
>> być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
>> ślady.
>>
>>
>
> J.w.
>
J.w.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|