Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!newsreader4.netcologne.de!
news.netcologne.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer01.ams4!p
eer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!aioe.org!IewaCNEySUFg9a7Kn
nIUeQ.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piątkowy łosoś.
Date: Mon, 19 Dec 2022 23:29:40 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnqs54$ahh$1@gioia.aioe.org>
References: <tn09er$1r5l$1@gioia.aioe.org> <tnjsr0$1a46$1@gioia.aioe.org>
<tnkl9i$1kua$1@gioia.aioe.org> <tnpk2l$1nhp$1@gioia.aioe.org>
<tnqauv$11k4$1@gioia.aioe.org> <tnqmlk$b55$1@gioia.aioe.org>
<tnqs27$9qq$1@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="10801";
posting-host="IewaCNEySUFg9a7KnnIUeQ.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Cancel-Lock: sha1:08FfFdWuNaL1lx6g1tMLHWgl1Cg=
X-Received-Bytes: 5955
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383684
Ukryj nagłówki
OXL <i...@g...pl> wrote:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:55, XL pisze:
>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>> W dniu 09.12.2022 o 22:31, XL pisze:
>>>>>>> Mój łosoś z patelni (9.12.2022)
>>>>>>>
>>>>>>> 1/2 kg łososia ze skórą (oczyścić z łusek!)
>>>>>>>
>>>>>>> Masło klarowane - 2 czubate łyżki
>>>>>>>
>>>>>>> Marynata:
>>>>>>> 1 czubata łyżka miodu, imbir w proszku (1/3 łyżeczki) lub łyżka świeżego
>>>>>>> posiekanego), 3 łyżki białego octu winnego, 1/3 szklanki oleju, czubata
>>>>>>> łyżka posiekanej bardzo drobno cebuli, czubata łyżeczka granulowanego
>>>>>>> czosnku, płaska łyżeczka drobniutko posiekanej skórki cytrynowej (bez
>>>>>>> białej warstwy), łyżka przyprawy włoskiej Visana, lekko czubata łyżeczka
>>>>>>> oregano, łyżeczka czerwonej słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki grubiej
>>>>>>> mielonego pieprzu.
>>>>>>>
>>>>>>> Składniki marynaty wymieszać w głębszej misce.
>>>>>>>
>>>>>>> Łososia ze skórą pokroić na dzwonka szer. 5-6 cm, ręką wymieszać delikatnie
>>>>>>> z marynatą, docisnąć ręką. Marynować około 30 minut.
>>>>>>>
>>>>>>> Masło klarowane mocno rozgrzać na patelni, włożyć kawałki łososia (wraz z
>>>>>>> marynatą) skórą do góry, smażyć 1/2 minuty.
>>>>>>> Odwrocić skórą do dołu, smażyć 1 minutę.
>>>>>>> Przykryć pokrywką, zmniejszyć grzanie, smażyć 3 minuty, czasem koliście
>>>>>>> poruszając patelnią.
>>>>>>> Odkryć, smażyć na małym grzaniu, aby odparować ew. płyn z dna, potem chwilę
>>>>>>> smażyć do zrumienienia skórki przy dnie (jest przepyszna!) i zagęszczenia
>>>>>>> sosu.
>>>>>>> Gotowe.
>>>>>>>
>>>>>>> Aromat i smak powala.
>>>>>>> Zostało trochę tego danka z obiadu i pachnie to w całej kuchni nawet na
>>>>>>> zimno. Nie wytrzymałam i podżeram na kromce chleba z masłem. Mniaaaaam!
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> Masło w piątek??
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Nie marudź, tylko zrób - MAŁMAZJA! ?
>>>>>
>>>>
>>>> Jasne, przepis brzmi bardzo apetycznie i na pewno kiedyś go wykorzystam
>>>> , jednak do końca nie wiem czy masło pasuje do postu.
>>>
>>> Pasuje. Jest to wyraźnie powiedziane w wytycznych KK. Byle się nie obżerać
>>> :)
>>>
>>>> Jakby nie patrzeć
>>>> to jednak jest to tłuszcz zwierzęcy.
>>>
>>>
>>> Mylisz post z wege ;)
>>> Mleko/śmietana/ser zawierają tłuszcz mleczny, czyli masło, a przecież w
>>> poście te produkty są OK. Masło jest zatem OK.
>>> To nie ,,zwierzęcość" jest kryterium postności danego pokarmu.
>>> Kryterium jest znacznie węższe i jest to KREW.
>>
>> Nb. jest to przejęte w wierze katolickiej wprost z jej początków, czyli z
>> judaizmu, gdzie brak krwi w produktach jest jednym z kryteriow koszerności
>> (stąd w judaizmie skrwawianie zwierząt przed ubojem - bo krew jest
>> niepożądana, a po uboju dokładne skrwawienie nie jest możliwe).
>
> Dodam - z kolei w judaizmie krew w mięsie i produktach mięsnych
jest
> non grata bez powodu, powód jest bardzo konkretny i jest nim po prostu
> gorący klimat rejonu powstania i czas powstania judaizmu. Wszak nie było
> wtedy na świecie lodówek i zamrażarek ani weków, a w ww. klimacie krew w
> mięsie powoduje natychmiastową niezdatność mięsa do spożycia - to ona
> pierwsza ulega zepsuciu, zapoczątkowując ten proces w całym mięsie. Mięso
> takie staje się szkodliwe lub nawet trujące, zagrażając życiu ludzi je
> spożywających.
> Dlatego w judaizmie wypracowano zasady koszerności jako szereg nakazów i
> zakazów, mających na celu ZABEZPIECZENIE ZDROWIA I ŻYCIA wiernych. Ci zaś,
> ściśle trzymając się tych zasad, bez dociekania ich sensu byli
> zabezpieczeni i mogli przetrwać. Zresztą jak widać przetrwali.
> Wiele jest zresztą innych zasad u nich o tym samym ukierunkowaniu na
> ochronę zdrowia i życia, czyli de facto generalnie na przetrwanie narodu:
> obrzezanie u mężczyzn, golenie głów u zamężnych kobiet (i noszenie peruk),
> rozdzielność kuchni mlecznej od kuchni mięsnej, obowiązek uczęszczania
> kobiet do mykwy w czasie menstruacji itd.
>
>>> Wszak masło z mleka od
>>> zdrowej krowy z definicji nie ma prawa zawierać krwi i dlatego jest OK, ale
>>> już smalec nie jest OK, bo powstaje przez wytapianie lub tłoczenie
>>> wieprzowego tłuszczu z tkanki tłuszczowej, która (jak każda tkanka) musi
>>> być zaopatrywana w krew, więc teoretycznie także smalec zawierać musi jej
>>> ślady.
>>>
>>>
>>
>> J.w.
>>
>
>
> J.w.
Sorry za redakcyjne pomyłki i poprawki - już prawie śpię :)
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|