Data: 2003-09-10 08:44:31
Temat: Re: Piec pod przykryciem czy nie?
Od: "Joanna Duszczynska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Marcin Luczak" <m...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:tmctlvsjk9e7ishpimc6qlp92bu61pnoce@4ax.com...
> Czesc :)
> Przymierzam sie do upieczenia szynki wieprzowej. Zamierzam to zrobic w
> emaliowanej brytfance z pokrywka. Problem w tym ze przepis stwierdza
> tylko ze piec w piekarniku i ile czasu ale nie mowi czy pod
> przykryciem czy nie.
> Kiedys juz sie tak zrobilem z przepisem na placki ziemniaczane - zaden
> przepis nie podawal na jakiej tarce a poniewaz to byla moja premiera
> to pojechalem jak z marchewka i raczej nie wyszlo :(
A jak duzy jest ten kawalek szynki?
Zasadniczo powinienes piec tyle czasu ile wazy, ale nie krócej niz godzinke
i nie dluzej niz dwie. Przypuscmy, ze masz 2 kg miesa. Wtedy powinienes piec
przez jakies 2 godziny, ale tak po godzinie 45 minutach nalezaloby sie
zorientowac jak tam jest z przyrumienieniem miesa. jesli kiepsko to odkryc.
Mozesz tez przed wsadzeniem do piekarnika obsmazyc mieso ze wszystkich
stron. Wtedy zamykasz pory i mieso jest w srodku wilgotne i juz od poczatku
zrumienione. Rada o pieczeniu pod przykryciem mimo wszystko w tym przypadku
tez jest do wykorzystania, a jak lubisz mocniej przypieczone i chrupiace po
wierzchu to trzeba odkryc pod koniec.
Wszystko zalezy od tego jaki efekt chcesz uzyskac.
Jesli chcesz goscic ta szynka kogos na diecie watrobowej to lepiej
zrezygnowac z brytfanny i upiec w rekawie foliowym.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|