Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.man.lodz.pl!not-for-mail
From: "serw" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie chleba
Date: Sun, 29 Apr 2001 23:03:08 +0200
Organization: LODMAN - Metropolitan Area Network in LODZ, Poland
Lines: 47
Message-ID: <9chvma$rh2$1@kujawiak.man.lodz.pl>
References: <9c0j8c$mng$1@news.tpi.pl> <M...@w...pl>
<9cgeqb$fci$1@kujawiak.man.lodz.pl> <3...@w...net>
Reply-To: "serw" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: systemy83.toya.net.pl
X-Trace: kujawiak.man.lodz.pl 988578314 28194 212.191.188.102 (29 Apr 2001 21:05:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@m...lodz.pl
NNTP-Posting-Date: 29 Apr 2001 21:05:14 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50625
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3AEC531A.8F82DFA4@west.net...
>
>
> serw wrote:
> >
> > Wlasnie jestem po wypieku.
> > Przepis jest nastepujacy:
> > Najlepiej jak zdobedziesz zakwas bo mnie niestety nie wyszedl i dopiero
jak
> > wziolem od znajomej to sie udalo.
> > Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
> > pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
> > ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
> > pracowac.
> > Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
> > mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie
dodajesz
> > znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
> > wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij
foremki
> > do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
> > wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
> > I chlebek gotowy. Jest pyszny.
> > Milego pieczenia.
> > SEbek
>
> Bez wyrabiania? Z twojego opisu wynika, ze to ciasto sie leje ("Jak
> wyrosnie zamieszaj...").
> Czy cala maka jest razowa, czy czesciowo biala?
> Ile godzin zabiera to potrojne wyrastanie? Czy dodajesz soli?
> Magdalena Bassett
Ciasta na chleb nie wyrabiasz. Ja poprostu robilem to wszystko w garnku.
Ciezko sie miesza ale daje rade. Ciasto powinno byc dosc geste. Ja na 1kg
maki dodalem 3/4 litra wody.
Co do soli to przy drugim mieszaniu nalezy dodac lyzke soli (przepraszam
zapomnialem).
Cala maka to zytnia maka razowa ze sklepu ze zdrowa zywnoscia. Nie uzylem
bialej maki.
Wypiek trwal caly dzien. (ale jakby odliczyc czas rosniecia ciasta to nie
wychodzi dlugo).
Pozdrawiam
SEbek
|