Data: 2001-04-29 17:44:58
Temat: Re: Pieczenie chleba
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
serw wrote:
>
> Wlasnie jestem po wypieku.
> Przepis jest nastepujacy:
> Najlepiej jak zdobedziesz zakwas bo mnie niestety nie wyszedl i dopiero jak
> wziolem od znajomej to sie udalo.
> Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
> pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
> ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
> pracowac.
> Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
> mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie dodajesz
> znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
> wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij foremki
> do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
> wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
> I chlebek gotowy. Jest pyszny.
> Milego pieczenia.
> SEbek
Bez wyrabiania? Z twojego opisu wynika, ze to ciasto sie leje ("Jak
wyrosnie zamieszaj...").
Czy cala maka jest razowa, czy czesciowo biala?
Ile godzin zabiera to potrojne wyrastanie? Czy dodajesz soli?
Magdalena Bassett
|