Data: 2001-04-29 07:09:05
Temat: Re: Pieczenie chleba
Od: "serw" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wlasnie jestem po wypieku.
Przepis jest nastepujacy:
Najlepiej jak zdobedziesz zakwas bo mnie niestety nie wyszedl i dopiero jak
wziolem od znajomej to sie udalo.
Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
pracowac.
Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie dodajesz
znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij foremki
do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
I chlebek gotowy. Jest pyszny.
Milego pieczenia.
SEbek
Użytkownik "natinati" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:MABBIGIEFCDKGHLOAPOFEEGPCFAA.natinati@wp.pl...
>
> A moze piekliscie chlebek z maki razowej. Jesli tak, to bardzo prosze o
> przepis.
>
> Tina!
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|