Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!not-for-mail
From: "serw" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie chleba
Date: Sun, 29 Apr 2001 09:09:05 +0200
Organization: LODMAN - Metropolitan Area Network in LODZ, Poland
Lines: 31
Message-ID: <9cgeqb$fci$1@kujawiak.man.lodz.pl>
References: <9c0j8c$mng$1@news.tpi.pl> <M...@w...pl>
Reply-To: "serw" <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: systemy83.toya.net.pl
X-Trace: kujawiak.man.lodz.pl 988528267 15762 212.191.188.102 (29 Apr 2001 07:11:07
GMT)
X-Complaints-To: a...@m...lodz.pl
NNTP-Posting-Date: 29 Apr 2001 07:11:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50593
Ukryj nagłówki
Wlasnie jestem po wypieku.
Przepis jest nastepujacy:
Najlepiej jak zdobedziesz zakwas bo mnie niestety nie wyszedl i dopiero jak
wziolem od znajomej to sie udalo.
Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
pracowac.
Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie dodajesz
znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij foremki
do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
I chlebek gotowy. Jest pyszny.
Milego pieczenia.
SEbek
Użytkownik "natinati" <n...@w...pl> napisał w wiadomości
news:MABBIGIEFCDKGHLOAPOFEEGPCFAA.natinati@wp.pl...
>
> A moze piekliscie chlebek z maki razowej. Jesli tak, to bardzo prosze o
> przepis.
>
> Tina!
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|