Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news
.maxwell.syr.edu!newsfeed.skycache.com!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie chleba
References: <9c0j8c$mng$1@news.tpi.pl> <M...@w...pl>
<9cgeqb$fci$1@kujawiak.man.lodz.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 27
Date: Sun, 29 Apr 2001 10:44:58 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.105
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 988566309 207.71.218.105 (Sun, 29 Apr 2001 10:45:09 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Apr 2001 10:45:09 PDT
X-Received-Date: Sun, 29 Apr 2001 10:45:09 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50618
Ukryj nagłówki
serw wrote:
>
> Wlasnie jestem po wypieku.
> Przepis jest nastepujacy:
> Najlepiej jak zdobedziesz zakwas bo mnie niestety nie wyszedl i dopiero jak
> wziolem od znajomej to sie udalo.
> Zakwas robisz nastepujaco: szklanka maki i szklanka wody. Wymieszac i
> pozostawic przykryte w cieplym miejscu. Po trzech dniach zakwas powinien
> ruszyc. Mnie nie ruszyl, dopiero jak dodalem zdobytego zakwasu to zaczol
> pracowac.
> Nastepnie (jak zakwas ruszy) dodajesz 1/2 kg maki i dwie szklanki wody
> mieszasz i zostawiasz. Po jakims czasie ciasto urosnie. Jak urosnie dodajesz
> znowu 1/2 kg maki i wody tak aby ciasto bylo geste. Zostawiasz do
> wyrosniecia. Jak wyrosnie zamieszaj i przeluz do foremek. Wypelnij foremki
> do polowy bo ciasto znowu musi wyrosnac. Jak wyrosnie w foremkach to
> wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczesz ok 1h.
> I chlebek gotowy. Jest pyszny.
> Milego pieczenia.
> SEbek
Bez wyrabiania? Z twojego opisu wynika, ze to ciasto sie leje ("Jak
wyrosnie zamieszaj...").
Czy cala maka jest razowa, czy czesciowo biala?
Ile godzin zabiera to potrojne wyrastanie? Czy dodajesz soli?
Magdalena Bassett
|