Data: 2008-08-01 06:39:05
Temat: Re: Piecznienie na oliwie z Oliwek
Od: jureq <j...@X...to.z.adresu.Xop.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 31 Jul 2008 09:34:41 +0200, Magdy napisał(a):
> Na jednej t grup dowiedzialam sie ze nie powinno sie uzywac oliwy z oliwek
> do pieczenia gdyz jest to szkodliwe.
> Czy oliwa z oliwek robi sie szkodliwa gdy sie na niej piecze?
Zaraz znajdzie się tu wielu protestujących, ale spróbuję to wyjaśnić...
Wszystkie oleje typu "extra vergine", "z pierwszego tłoczenia" itp. oprócz
tłuszczu zawierają dużo innych składników, które poprawiają znacznie
walory zdrowotne i smakowe oleju. Niestety mają jedną wadę - rozkładają
się w stosunkowo niskiej temperaturze i tym samym obniżają tzw.
"temperaturę dymienia" oleju. Dlatego właśnie paradoksalnie do smażenia
lepiej jest używać oleju "rafinowanego", "sansa", "pomace" itp. To jest
już zazwyczaj czysty tłuszcz.
|