Data: 2006-04-26 17:18:47
Temat: Re: Pieprz czerwony?
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marsjasz napisał(a):
> Jerzy Nowak napisał(a):
>> notujaca napisał(a):
>> [...]
>> > No faktycznie... Czyli co, to co sprzedają jako chilli i cayene to
>> to samo?
>> [...]
>>
>> Uproszczony podział chili:
>> Z Habanero 10 Najostrzejsza /Hottest/
>> Macho
>> Tabasco 9
>> Pequin
>> Cayenne 8
>> Z Serrano
>> Fresno 7 Paląca /Red Hot/
>> Z Red Finger
>> S Chipotle 6
>> Z Jalapeno
>> Cascadel 5
>> S Pasilla
>> Z Banana Peppers 4 Piekąca/ostra /Hotter/
>> S Ancho
>> S New Mexico 3
>> Anaheim
>> Z Poblano 2
>> S Guajillo
>> Bell 1 Łagodna /Mild/
>>
>> Z - świeża
>> S - suszona
>> 1-10 to siła rażenia.
>> pozdr. Jerzy
> poszlo do notesika ale czy moge sie dowiedziec skad Pan
> to wydobyl
Google, książki.
> (jakis link)...
Ups, setki moze i tysiące.
> i na jakiej podstawie ta sila razenia...
Ostrość poparta doświadczeniem.
> w kazdym razie szukalem czegos takiego juz kilka lat temu...
Trzeba było zapytać.
:-)))
pozdr. Jerzy
|