Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newnews.cyf-kr.edu.pl!news.n
ask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Bryśka <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piernik nie-piernik z orzechami
Date: Sat, 11 Jan 2003 09:35:01 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 60
Message-ID: <avol2p$7ir$1@news.tpi.pl>
References: <av1je3$shh$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa148.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1042274201 7771 213.25.251.148 (11 Jan 2003 08:36:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 11 Jan 2003 08:36:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141184
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl> napisał:
> Witam.
Witam.Kłaniam się również wszystkim grupowiczom.Czytam grupę od dość
dawna,a niektóre potrawy(szczególnie ciasta) wykonane wg przepisów
grupowiczów zadomowiły się w mojej kuchni na dobre
> Podczas sylwestrowej zabawy jadłem cud-ciasto. Niestety osoba, która je
> przyniosła nie znała przepisu - był to wypiek jego teściowej. Ciasto
> przypominało piernik-murzynek, ale bez przypraw korzennych (na pewno!).
Dość
> suche, brązowe, z dużymi oczkami (tak jak w drożdżowym, ale nie było to
> drożdżowe). Przełożone "krówką". Na górze były orzechy włoskie pieczone z
> ciastem (bardzo chrupiące i bez cienia goryczy). W wszystko to polane
grubą
> warstwą czekolady. Morze ktoś z szanownych grupowiczów robił podobne cudo
i
> może podzielić się przepisem.
Chociaż ciasto wykonane wg mojego przepisu troszkę odbiega od opisu Twojego
cudu (w głowę zachodzę co to jest ta" krówka", czy to jest może masa
przypominająca cukierki krówki?) i nie jest polane czekoladą to jednak coś
mi podszeptuje, że w smaku może być łudząco podobne.
Orzechowiec
1/2 kg mąki
20 dag cukru
20 dag masła
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Miód, sodę i mleko rozpuścic w rondelku na małym ogniu
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i
przełożyć do natłuszczonych form (oczywiście dwóch) Na jedną część nałożyć
masę orzechową (patrz niżej), następnie oba placki upiec w piekarniku
masa orzechowa
10 dag cukru
25 dag orzechów włoskich (pokrojonych)
12 dag masła
2 łyżeczki miodu
masa bydyniowa
1,5 łyżki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
Ugotowac budyń w 1,5 szklance mleka, do tego dodać 4 łyżki cukru, cukier
waniliowy. Budyń ostudzić i dodać do 1 kostki masła, wszystko razem
zmiksować
Masę budyniową nałożyć na placek pieczony bez niczego,następnie na to
nałożyć placek pieczony razem z orzechami i ciasto gotowe.
Orzechowiec jest najsmaczniejszy, gdy wykona się go 2 dni wcześniej przed
spożyciem (ja robię 1 dzień wczesniej i tez się da zjeść:-))
Pozdrawiam JaGa
|