Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.icp.pl!not-for-m
ail
From: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Piernik - pytam
Date: Fri, 10 Dec 2004 18:58:04 +0100
Organization: ICP News Server
Lines: 44
Message-ID: <cpco3i$gko$1@opal.icpnet.pl>
References: <cpclcq$7l8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
X-Trace: opal.icpnet.pl 1102701490 17048 62.21.123.212 (10 Dec 2004 17:58:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@o...icpnet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Dec 2004 17:58:10 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:224771
Ukryj nagłówki
> Kucharka, jak sądzę ze mnie niezła, niestety do ciast jakoś nie mam reki.
> Nie powiem, żebym nie próbowała, ale po wielu niepowodzeniach zraziłam
> się.
> Ale teraz, ponieważ na święta będzie u nas gościł mój zupełnie nowiutki
> zięć
> to chciałabym zrobić piernik (na drożdżowe się jednak nie porwę). No i
> odnalazłam kajecik z przepisami mojej Mamy, niestety ząb czasu nadgryzł go
> akurat na pierniku. Ocalało tyle, że ma być 1/4 kg mąki pszennej i 1/4
> żytniej, szklanka cukru, szklanka miodu, 4 jaja, kostka masła, 1/2
> szklanki
> mleka i chyba soda, bo ostało się ...czyszczanej. Ile tej sody? I chyba
> jakaś przyprawa do piernika, a jeśli nie to jaka kompozycja przypraw? I
> czy
> ta żytnia maka to może być razowa, bo tylko taka jest w sklepie?
> Dziękuję, pozdrawiam - Agnieszka
Niestety z tym przepisem Ci nie pomogę, bo nie mam za bardzo doświadczenia z
mąką żytnią (jestem dopiero w fazie eksperymentów z tą mąką), ale podam Ci
mój ulubiony sprawdzony wielokrotnie przepis na pyszny, wilgotny piernik,
który piekę co roku tylko i wyłącznie na Święta.
Oto on:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje).
Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki (porządnie ugniecione) podlewać stopniowo roztopionym
miodem i tłuszczem rozcierając.
Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nierozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 - 190 stopni około 35 minut.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|