Data: 2003-12-17 22:30:14
Temat: Re: Piernikowo.
Od: "Dorota***" <d...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zonia, nie wiem, czy o to Ci chodzi - smak piernikowy i jabłka, no i zero
pracy:
Ciasto Dorotki :-)
7 dużych jabłek (malinówek, najlepiej, ale z każdego gatunku wychodzi)
szklanka cukru (+cukier waniliowy)
2 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
paczka przyprawy do piernika
orzechy- spora garść posiekanych, jak ktoś lubi, to można też z pół paczki
rodzynek (ja nie lubię!)
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a każdą ósemkę na pół ( w takie kawałki
średnie), zasypać cukrem i zostawić na pół godziny, aż puszczą sok. Potem
wsypać do nich mąkę, dodać jajka , proszek i sodę, przyprawy, orzechy i
wymieszać łyżką. Kolejność nie jest obowiązkowa. Wylać
do keksówki do 3/4 wysokości (można też do pełna do długiej, takiej, jak w
sklepach najdłuższa jest do kupienia) i piec 45-60 minut, w piekarniku
180-200 stopni. Gotowe.I zawsze się udaje. Ja dodaję jeszcze trochę
cynamonu, bo u mnie lubią cynamon.
Dorota
|