Data: 2001-09-28 16:17:50
Temat: Re: Piersi kurczacze
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Witold Jurgielewicz <W...@i...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:3...@i...com.pl...
> Kto zna jakiś fajny przepis na potrawę z piersi kurczaka?
<ciach>
Ja sobie dopracowalam cos takiego co na nasz domowy uzytek nazywamy "steki z
kurczaka". Jest to wynalazek z okresu mojego odchudzania ale wszyscy jedli i
polubili.
Piersi kurczaka moczy sie w marynacie skladajacej sie z:
-kilku lyzek oliwy
-chlustu spirytusu (na 4 piersi gdzies 50ml)
-lyzki sosu sojowego jasnego
-lyzki j.w. grzybowego
-dwoch lyzek sosu Worcester
-zgniecionego zabka czosnku
-kilku kropel oleju sezamowego
-lyzeczki vegety
-pieprzu czarnego ile kto lubi
-lyzki przyprawy do mies z grilla Ducros
Oczywiscie nalezy popuscic wodze fantazji i zestaw przypraw dobrac pod swoj
gust, ale ten jest sprawdzony.
Moczymy dwie godziny albo dluzej przewracajac w trakcie ze dwa razy.
Rozgrzewamy patelnie teflonowa, smarujemy lekko oliwa i obsmazamy kawalki
miesa, gdy z wierzchu sie zrumienia dolewamy calosc marynaty i dusimy 10 min
na wolnym ogniu pod przykryciemuwazajac by sos calkiem nie odparowal. Takie
piersi sa soczyste i bardzo aromatyczne, najlepiej smakuja z ryzem na sypko.
ten post jest m.in. do Bozeny ktora miala klopot z suchymi piersiami
(kurczaczymi, oczywiscie;o)))
Agata Solon, naturalna
|