Data: 2004-11-07 13:50:57
Temat: Re: Pizza - co robię źle - PILNE ;)
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 7 Nov 2004 13:45:58 +0000 (UTC), Waćpanna lub Waćpan *Samotnik*, w
wiadomości news:<news:cml8um$d94$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Witam,
>
> Robię ciasto wg takiego przepisu - 100g drożdży, kilo mąki. Drożdże
> rozrabiam w wodzie z cukrem i solą. Walę to do mąki, dodaję oliwę. Po
> urobieniu powstaje dość suche ciasto. Rozwałkowuję, zostawiam na
> godzinę. Niby coś rośnie, ale to tak bardziej 'bąble' się robią, a nie
> rośnie równomiernie. Po upieczeniu niestety ciasto jest tak twarde, że
> zęby można połamać. ;)
No więc - sól podana bezpośrednio do drożdży "zabija" ich moc. Dodaj sól do
mąki, a drożdże rozrób z samym cukrem. To raz. Dwa - za twarde ciasto, czyli
za długo pieczone. Ja dość grupą pizzę z obkładem piekę w sumie 15 minut.
Może przesadzasz w czasie? Trzy - mojego ciasta nie da się rozwałkować, nie
jest takie ciężkie i twarde, sądzę, że masz za mało wody. A jak już ma
rosnąć, to najpierw pozwalam na rośnięcie w misce a dopiero potem rozkładam
na blachy.
Zresztą, co mam gadać - poczytaj tu o pizzy.
http://glinki.com/?l=b586o6
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|