Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Date: Fri, 5 Aug 2016 13:20:17 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 39
Message-ID: <no1ssq$u6g$1@node1.news.atman.pl>
References: <m...@4...net>
<nng24c$v16$1@node2.news.atman.pl>
<8...@4...net>
<nntl3p$eqo$2@node2.news.atman.pl>
<h7g4yb15o8eh$.1e7p1vobmvrzu$.dlg@40tude.net>
<nnvvn3$1rp$1@node1.news.atman.pl>
<57a44889$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1470396122 30928 89.72.157.177 (5 Aug 2016 11:22:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Aug 2016 11:22:02 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.7.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <57a44889$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372714
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-08-05 o 10:04, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-08-04 o 19:05, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 3 Aug 2016 22:23:41 +0200, Animka napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2016-07-29 o 23:22, Ikselka pisze:
>>>>> Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
>>>>> ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką, dolewam kapkę
>>>>> wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko karmelizuję
>>>>> pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia warstwa
>>>>> kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do środka
>>>>> nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i dosmacza
>>>>> nadzienie - ach...
>>>> Ja cebulę mielę razem z mięsem.
>>> Ja też! :-)
>>>
>>>> Nie dodaję jej póżniej. Gołąbki duszę w
>>>> garnku i potem ich nie podsmażam, chyba że chce 2 sztuki to podgotuję w
>>>> ich sosie w małym garnku.
>>> No i wiele tracisz. Spróbuj po mojemu.
>>>
>>> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w garnku do
>>> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia selera,
>>> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica - smak
>>> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
>>> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
>> Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
>> selery.
>> Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
>> przyzwyczajenia :-)
>>
> Rozumiem, że bigos też robisz z samej kapusty, żeby czuć w smaku kapustę, a
> nie wino, śliwki, przyprawy, miód i grzyby :->
>
Te przyprawy to maggi? Nigdy czegoś takiego nie kupię.
--
animka
|