Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <m...@4...net>
<nng24c$v16$1@node2.news.atman.pl>
<8...@4...net>
<nntl3p$eqo$2@node2.news.atman.pl>
<h7g4yb15o8eh$.1e7p1vobmvrzu$.dlg@40tude.net>
<nnvvn3$1rp$1@node1.news.atman.pl>
<57a44889$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ssq$u6g$1@node1.news.atman.pl>
Date: Fri, 5 Aug 2016 13:30:57 +0200
Message-ID: <1u0ywbzpuzg5h$.11h7kah72dii3$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.133.129
X-Trace: 1470396656 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 647 79.191.133.129:5768
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372718
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 5 Aug 2016 13:20:17 +0200, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-08-05 o 10:04, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-08-04 o 19:05, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Wed, 3 Aug 2016 22:23:41 +0200, Animka napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2016-07-29 o 23:22, Ikselka pisze:
>>>>>> Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
>>>>>> ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką, dolewam kapkę
>>>>>> wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko karmelizuję
>>>>>> pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia warstwa
>>>>>> kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do środka
>>>>>> nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i dosmacza
>>>>>> nadzienie - ach...
>>>>> Ja cebulę mielę razem z mięsem.
>>>> Ja też! :-)
>>>>
>>>>> Nie dodaję jej póżniej. Gołąbki duszę w
>>>>> garnku i potem ich nie podsmażam, chyba że chce 2 sztuki to podgotuję w
>>>>> ich sosie w małym garnku.
>>>> No i wiele tracisz. Spróbuj po mojemu.
>>>>
>>>> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w garnku do
>>>> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia selera,
>>>> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica - smak
>>>> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
>>>> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
>>> Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
>>> selery.
>>> Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
>>> przyzwyczajenia :-)
>>>
>> Rozumiem, że bigos też robisz z samej kapusty, żeby czuć w smaku kapustę, a
>> nie wino, śliwki, przyprawy, miód i grzyby :->
>>
> Te przyprawy to maggi?
Nie wiesz, że bigos się PRZYPRAWIA? - pieprz, ziele angielskie, liść
laurowy, łyżeczka musztardy (czyli gorczyca), jałowiec, goździki, kminek,
nieco majeranku, czosnek, czasami też nieco imbiru...
|