Data: 2001-02-06 20:08:36
Temat: Re: Plecak ziemniaczany
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:i...@4...com..
.
>
> >
> >Dzis tak zrobilem. Super!! Trze sie blyskawicznie ! Robi raz dwa!
> >Ale prosze napisz jak ty to robisz . Moje farfocle zdawaly sie jakies
> >luzne wiec to dodalem jajko,posolilem i na patelnie. Czy to tak?
> >Nie mozna ich dlugo trzymac w misce / farfocli/ bo puszczaja sok.
- Znalazlem w kuchni francuskiej przepis <kartofle darphin>
wyd.<ten> 1990r.
Kartofle starannie umyc, obrac i pokroic w "julienne" tzn. ok.2mm
paski. NIE myc ich ponownie bo sie nie skleja, posolic i smazyc najlepiej na
sklarowanym masle ugniatajac na poczatku lekko
widelcem. Smazyc na mocno rozgrzanym masle a gdy sie zazloca, zmniejszyc
ogien i smazyc jeszcze ok.7 min., nastepnie
odwrócic i dosmazac jeszcze ok. 6 min.
pozdr. Alex
s...@i...pl
|