Data: 2009-02-21 21:06:47
Temat: Re: Po smażeniu pączków
Od: i...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
On 21 Lut, 21:15, "j@nek" <m...@g...com> wrote:
> Pączki zjedzone - został smalec z ich smazenia. Czy jest pomysł na
> jego wykorzystanie - oprócz smietnika oczywiście!!!! Wyprzedzam
> kryzys :(
> Za wszelkie podpowiedzi serdeczne dzięki.
> Pozdrawiam pączkożerców
> MJ
Domyslam się, że chodzi Ci o powtórne wykorzystanie smalcu. Możesz
spróbować tego: smalec przełożyć do garnka z wodą, podgrzać prawie do
wrzenia,po czym wynieść na zewnątrz przykryty i pozwolić mu w niskiej
temperaturze zastygnąć na powierzchni wody: zanieczyszczenia powinny
pozostać na dnie, a w mairę czysty smalec w kawałkach zbierzesz dłonią
na np. sito i odsączysz z wody, po czym możesz zapakować dowolnie,
zamrozić i użyć do powtórnego smażenia faworków czy pączków, ale na
pewno nie do normalnego gotowania czy np smażenia mięsa itp. Te
zabiegi powinny wystarczyć do poprawienia stanu, ale na pewno tłuszcz
nie będzie zupełnie jak "nowy" - ot, usuniesz większość mechanicznych
zanieczyszczeń.
Innym sposobem jest próba przefiltrowania smalcu, ale robić to należy
na gorąco, przez bibułę (np. filtr do kawy), jednak ze wzgl. na
niebezpieczeństwo poparzenia się gorącym tłuszczem nie polecam.
|