Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc93d1$0$621$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd56ff$0$31367$65785112@news.neostrada.pl>
<pdmdjt$53k$1@news.icm.edu.pl>
<5b001d04$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0022f8$0$687$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Mon, 21 May 2018 10:30:31 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.7.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5b0022f8$0$687$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 35
Message-ID: <5b028332$0$31353$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.23.94
X-Trace: 1526891314 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31353 188.33.23.94:1438
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380621
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-19 o 15:13, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-18 o 01:28, Animka pisze:
>>> Tak naszprycowali te jabłka chemikaliami, że sa twarde jak kamień.
>>> czesi zwrócili cały ten towar informyjąc, że nie życzą sobie zatrutych
>>> jabłek. Tym sposobem te jablka trafiły do supermarketów nawet bez
>>> obniżenia ceny i nikt tego nie kupuje.
>>>
>> Może jakieś poszczególne partie "uzdatnili" chemicznie i pepiki to
>> wywęszyli... Ale ogólnie przetrzymywanie jabłek w chłodniach to strzał w
>> dziesiątkę. Mam w piwnicy jeszcze trochę swoich jabłek, mocno
>> powiędnięte, bez smaku. A takie ze sklepu - soczyste, aromatyczne -
>> praktycznie jakby prosto z drzewa.
>>
>>
> Chyba żartujesz.
> Ani to aromatu, ani smaku.
> Upsss - aromat raz się ujawnił, kiedy swego czasu przerabiałam kilka
> skrzynek z tych darowanych w naszej wsi przez bliżej nieokreślonych
> dobroczyńcôw i wciśnięto to i mnie ,,bo przecież grzech dary marnować".
> Namyłam się tego, naobierałam, nakroiłam... 8 drewnianych skrzynek po 20
> kg. Mus po uzyskaniu temperatury bliskiej 60 stopni zaczął śmierdzieć w
> całym domu zgniłą kapustą i poszedł zaraz na kompost, a wino ma tak
> obrzydliwy piwniczny posmak, że czeka na odpęd.
>
>
Nic podobnego, przynajmniej te u mnie ze sklepów i z chłodni są bardzo
dobrej jakości. Warunek - muszą być możliwie szybko spożyte, bo już po
kilku dniach leżenia robią się stanowczo za słodkie.
W moim rejonie też kiedyś rozdawali jabłka, jednak to nie były takie z
chłodni tylko prosto z sadu. A tu z jakością i gatunkami może być
różnie. Nawet wino wyjdzie lepsze/gorsze z konkretnej odmiany.
|