Data: 2014-05-04 23:27:41
Temat: Re: Pokrzywy
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Gil napisał:
> Od paru tygodni jadam potrawkę z młodych pokrzyw. Jak sie kogoś nie
> uprzedzi to smak nie odróżnienia od szpinaku. Polecam zdecydowanie.
Na zastępstwo szpinaku zdecydowanie lepsza jest komosa (lebioda) -
oczywiście młoda i zielona a nie czerwona z dojrzałymi wiechciami nasion.
Z pokrzyw kiedyś na obozie zupę szczawiową gotowałem - bo sześć
ćwierćlitrowych słoików szczawiu konserwowego na pięćdziesięciolitrowy
gar to trochę mało - coś musiało zielony kolor dać (smak nadgoniłem
kwaskiem cytrynowym, sam kwas mrówkowy z pokrzyw to ciut mało).
--
Darek
|