Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!newscore.gigabell.net!fu-berlin.de!uni-
berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Poledwiczka wieprzowa
Date: Thu, 05 Jul 2001 16:04:07 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 29
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <9i1lpu$543$1@news.tpi.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9i1ri4$8u7$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 994341835 17519069 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [de] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:57661
Ukryj nagłówki
"Dorota B." schrieb:
>
> > może tak:
> > polędwiczkę pokroić w grube (tak 2cm) plastry. Zrobić marynatę: ostra
> > musztarda, sól, pieprz biały, majeranek i trochę czosnku. Potaplać w tym
> > plastry polędwiczki i odstawić na pół godziny do lodówki.
> > Smażyć krótko (parę minut na stronę) na sklarowanym maśle. Jak za krótko
> > smażysz, to bedzie krwiste, jak za długo to obcasy wyjdą.
> > Kukurydzę odcedzić i do gara. Dodać masła, soli i lubczyku.
> >
> > Źryć do upadłego z czym popadnie. Mi pasują ziemniaki oraz pokrewne (np.
> > roesti, placki ziemniaczane etc).
> >
> > Waldek
>
> jeszcze jedno pytanie. Znalazlam w lodowce kawalek cukini. Czy tez pasuje?
> Osmielilbys sie ja dodac?
jakby pokroić w kosteczkę, to też można dać, do kukurydzy znaczy, jako
dodatek. Aha, można toto wszystko w jednej patelni zrobić, tylko
najpierw mięso, potem je wyjąć i warzywka poddusić. Do tego też możesz
trochę czosnku dodać. Do samej kukurydzy mi nie pasuje, ale do cukinii
owszem. Ja do cukinii dodaję koperku, ale nie musisz ;-)
Waldek
Ps
cebula duszona z jabłkiem (tak wątróbkowo) też pasuje, ale to wtedy, jak
kukurydzy nie masz.
WK
|