Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "Polska" kawa
Date: Tue, 10 Oct 2006 12:59:22 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <egfuge$e3i$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <egalbg$ldm$1@sunflower.man.poznan.pl> <egbbil$688$1@inews.gazeta.pl>
<egbi5f$h1a$1@atlantis.news.tpi.pl>
<q...@4...com>
<ege33c$s9b$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<egfnil$q27$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<egfrt2$9mn$1@nemesis.news.tpi.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aawv235.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1160478030 14450 83.6.81.235 (10 Oct 2006 11:00:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Oct 2006 11:00:30 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.7 (Windows/20060909)
In-Reply-To: <w...@n...gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:279846
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
>>>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>>>> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>> [...]
>>> O jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie?
>> E to mało powiedziane, cała chemia stosowana przed i w trakcie produkcji.
>
> jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie? I co to znaczy
> "cała chemia"?
Próbowałes kiedyś kawy bezposrednio po ekstrakcji? Wiesz jak smakuje?
Cala chemia to kilka etapów składajacych sie na wyprodukowanie
"aromatycznej" kawy czyli walka odzyskanie aromatu utraconego w czasie
ekstrakcji lub odtworzenie aromatu właściwego dla danego gatunku kawy
(musi być zawsze taki sam, a czy naturalnie zawsze bywa? NIE!)
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-6632200600
0200006&script=sci_arttext
oraz "czystość" urządzeń i przestrzeganie procesów technologicznych.
Kiedyś kawe robiono z dojrzałych nasion zbieranych recznie, teraz robi
sie to ... sam wiesz.
Masz dostep do bazy EBSCOhost?
[...]
> No niby jaki?
Np. niskowrzący chlorowany.
>>> Zwykle na opakowaniu nie podają sposobu robienia.
>> Masz te informacje na stronach www.
> Pisałeś o opakowaniu.
Skrót myslowy, tym niemniej pamiętam czasy, kiedy na opakowaniu były
takie napisy.
Teraz piszą: strona www.
pozdr. Jerzy
|