Data: 2006-10-10 10:59:22
Temat: Re: "Polska" kawa
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
>>>> Wladyslaw Los napisał(a):
>>>>> Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
>> [...]
>>> O jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie?
>> E to mało powiedziane, cała chemia stosowana przed i w trakcie produkcji.
>
> jakie konkretnie dodatki E chodzi Ci i w jakiej kawie? I co to znaczy
> "cała chemia"?
Próbowałes kiedyś kawy bezposrednio po ekstrakcji? Wiesz jak smakuje?
Cala chemia to kilka etapów składajacych sie na wyprodukowanie
"aromatycznej" kawy czyli walka odzyskanie aromatu utraconego w czasie
ekstrakcji lub odtworzenie aromatu właściwego dla danego gatunku kawy
(musi być zawsze taki sam, a czy naturalnie zawsze bywa? NIE!)
http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-6632200600
0200006&script=sci_arttext
oraz "czystość" urządzeń i przestrzeganie procesów technologicznych.
Kiedyś kawe robiono z dojrzałych nasion zbieranych recznie, teraz robi
sie to ... sam wiesz.
Masz dostep do bazy EBSCOhost?
[...]
> No niby jaki?
Np. niskowrzący chlorowany.
>>> Zwykle na opakowaniu nie podają sposobu robienia.
>> Masz te informacje na stronach www.
> Pisałeś o opakowaniu.
Skrót myslowy, tym niemniej pamiętam czasy, kiedy na opakowaniu były
takie napisy.
Teraz piszą: strona www.
pozdr. Jerzy
|