Data: 2013-05-25 20:33:42
Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2013-05-25 14:07, obywatel Stokrotka uprzejmie donosi:
> Pewnie idzie o kwas. Potrawa smażona lubi kwaśny dodatek, a ja
> preferuję np. herbatę z cytryną po czymś smażonym. Może być też czasem
> plasterek cytryny do placka ziemniaczenego lub smażonego kotleta lub
> ryby, ale nie jest to danie typowo polskie.
> Cytryna w Polsce w zasadzie nie rośnie.
Dlatego pojawiła się w Polsce 'stosunkowo' niedawno.
"W źródłach czternastowiecznych pojawiały się wzmianki o takich owocach
jak: figi, rodzynki, migdały i cytryny, które pojawiły się już w okresie
panowania królowej Jadwigi, żony Władysława Jagiełły."
[http://newsgastro.pl/jerzy-pasikowski-radzi/88908-w
pywy-kuchni-innych-narodow-na-ksztat-kuchni-polskiej
.html?catid=108]
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
|