Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!npeer03.iad.highwinds-media.
com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting
.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo
-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "J.F." <j...@p...onet.pl>
Subject: Re: Pomidorowy obłęd
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <knq2a8$hg1$1@node1.news.atman.pl>
<m...@4...net>
<51c02ec2$0$1261$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 23 Jun 2013 15:59:17 +0200
Message-ID: <135d5du0qa180.12zdxcpdhenm6$.dlg@40tude.net>
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: h82-143-187-50-static.e-wro.net.pl
X-Trace: 1371995948 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 1455 82.143.187.50:49765
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2367
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351709
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 18 Jun 2013 11:56:25 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2013-06-12 00:09, J.F. pisze:
>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>> zbryzgał mi frytki ketchupem..
>> To chyba pomysl amerykanski.
> Anie chybi - jeden z absurdalnych zwyczajów przeniesiony z USA na nasz
> grunt..
Ale podniebienia i jezyki to chyba mamy podobne :-)
>> Aczkolwiek szprotki zawsze byly "w oleju" i "w tomacie" i nikomu to
>> nie przeszkadzalo - mozna sobie kupic co kto lubi :-)
> To tylko taka bzdurna nazwa - "ryba po grecku", coś takiego jak "lody
> włoskie" czy "fasolka po bretońsku"...
Ja tam nie wiem, moze tak samo uzasadniona jak pierogi ruskie, a moze
lepiej. Lody wloskie chyba sa uzasadnione.
Z fasolka nie wiem.
> Generalnie to w pomidorach robi się gorsze gatunki ryb, albo wręcz
> odpadki rybie ładuje się do sosu pomidorowego.
Ale paprykarz szczecinski lubie :-)
>> Pomidory dobre sa, keczup tez ... ale przyznam ze do frytek nie
>> mieszam :-)
> Wg. mnie też, - kartofel z pomidorem to jakieś nieporozumienie.
Nie, czemu, miesko, frytki lub kartofelki, obok pomidory z cebulka,
mniam mniam. Tylko jak Ikselka nie lubie frytek przemoczonych w
ketczupie, ani w ogolnosci zadnych warzyw w ociekajacych tluszczem.
No ale de gustibus itd ..
J.
|