Data: 2003-12-20 00:00:35
Temat: Re: Pomóżcie prosz
Od: "yewka" <y...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Dodam że kiedy wyjęłam je z piekarnika tzn po około 2 godzinach tyle je
> jeszcze po ostatnim sprawdzeniu dopiekałam dalej było nie upieczone
zupełnie
> mokre.
> Domyślam się że problem tkwi w ustawieniu tego elektrycznego piekarnika
> widać coś robię nie tak.
> Raz ustawiłam z termoobiegiem na 180 i było to samo.
> Za drugim razem też 180 ale bez termoobiegu te same czasy i znowu klapa.
> Po godzinie ciasto jest wyrośnięte i wszystko jest ok ale niestety nie
jest
> upieczone no a potem dzieją sięte wszystkie rzeczy.
> Błągam pomóżcie jeśli ktoś ma kuchenkę Amica.
>
ja też mam od 2 tygodni kuchnię z elektrycznym piekarnikiem. Metodą prób i
błędów: ciasta piekę tylko z termoobiegiem, bez żadnych dodatkowych grzałek,
temperaturę ustawiam wtedy pomiędzy 150 a 200 (175 C?). Pieką się bardzo
równo i nie przypalają. Piekłam chleb (wyszedł pycha) też w termoobiegu.
Zasada jest taka, że w termoobiegu nastawiasz niższą temperaturę niż w
gazówce, pieczesz też krócej. Półkę ustawiasz na 2-3 pięterku od dołu,
wspominają też aby foremki ustawiać w poprzek piekarnika.Doczytałaś się w
instrukcji, że nie używać srebrnych blaszek do pieczenia tylko czarne
ewentualnie szklane formy? Kurczaka na rożnie piekłam a termoobiegiem
iopiekaczem - pod koniec z uchylonymi drzwiami piekarnika, dla zapieczenia
skórki.
--
--
pozdrawiam - yewka
wroclaw
|