Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!feed.xsnews.nl!border-2.ams.xsnews.nl!newsfeed.freenet.de!newspeer1.nac.n
et!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!m3g2000h
sc.googlegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Potrawa (pekińska + inne warzywa + kurzyna)
Date: Tue, 8 Jul 2008 03:56:14 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 64
Message-ID: <a...@m...googlegroups.com>
References: <b...@z...googlegroups.com>
<9...@c...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1215514574 3112 127.0.0.1 (8 Jul 2008 10:56:14 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jul 2008 10:56:14 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m3g2000hsc.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9)
Gecko/2008052906 Firefox/3.0,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314161
Ukryj nagłówki
On 7 Lip, 13:15, maciej debski wrote:
> [...]
> przepis ten krazy od jakiegos czasu jako "salatka gyros". IMO ktos kto
> go puscil w obieg, powinien dostac miesiac robót spolecznych za kare.
> dla mnie ta potrawa (nie nazwal bym jej salatka) jest niejadalna, ze
Jeśli chodzi o nazwę, to i mnie została przekazana jako sałatka, ale z
pekińskiej i kurczaka. Pozwoliłam sobie określić ją jako potrawę,
przedstawiając tu na grupie;p
I mam domysł własny, że "sałatka" wynika z ubogości naszego języka -
bo to Panie kto to widział, by na różne pojęcia używać jednego słowa?
No i jeżeli jakaś potrawa miała sztywny przepis, to jej"udziwnienia"
nasi wstępni załatwiali określeniem "a la". Bo byś już tak nie
bulgotał na nazwę "a la gyros"?
> wzgledu na ogromna ilosc przyprawy która ani nie ma wiele wspólnego z
> gyrosem, za to jedzie chemia na kilometr, majonez w duzych ilosciach,
??
A Ty wiesz, że również jesteś wielkim zbiorem związków chemicznych?
Nie przesadzasz trochę Panie z tą chemią?
Bo warzywa pasteryzowane w occie już nie potrzebują innych
konserwantów.
Majonez możesz sam sobie zrobić, lub zastąpić go np. jogurtem.
> losowa mieszanka konserwowanych warzyw, jaja, czosnek i ser.
Ano, wg smaku pani domu...
> ale to rzecz gustu - jest z pewnoscia wielu jej milosnikow.
Jasne ;p
> w kwestii formalnej: nie koper a koperek (nie sadze zeby chodzilo Ci o
> koper wloski?)
Niech Ci będzie: koperek;p
Ale sieję koper...
;)
> a kurczaka chyba nie trzeba za kare meczyc na patelni duszac go -
> wystarczy przesmazyc na ostrym ogniu przez 3 minuty, bedzie jedrny i
> soczysty.
Jak zrobisz, tak podasz - Twoja wola Panie;p
> spróbuj moze w ramach testów zrobic salate która bedzie skladala sie
> (...)
> twardego sera - pecorino innego owczego, albo cheddara.
Oki:) Ale podejrzewam, że za każdym razem wyjdzie mi sałatka a la
Macieja D.;)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|