Data: 2002-11-11 12:27:07
Temat: Re: Potrawka
Od: k...@p...onet.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy wie ktos moze jak przyrzadzic sos do ryzu i kurczaka, ktory jada sie
> przede wszystkim na Kaszubach. Wiem tylko tyle, ze jest on sodki i z
> rodzynkami, podobno robi sie go na bazie rosolu
Nie wiem, jak to sie robi na Kaszubach, ale podstawowy sos potrawkowy z
rodzynkami rzeczywiscie sie robi na bazie rosolu, do ktorego dorzuca sie
wspomniane rodzynki (bez parzenia czy namaczania; niektorzy dodaja jeszcze
pokrojene kawalki pomaranczy), do tego sol, cukier i ocet winny do smaku, a
wszystko zageszcza sie odrobina maki rozprowadzonej w slodkiej smietance.
Zapewne na bazie tej podstawy pojawiaja sie rozliczne wariacje (vide: kawalki
pomaranczy), ale od tego sie zaczyna.
Pzdr
Kundzia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|