Data: 2009-04-12 17:45:59
Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 12 Apr 2009 15:35:23 +0000 (UTC), czeremcha napisał(a):
> Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>> Pewno zwroty mielą i pakują w ten "serek", bo normalej konsystencji toto na
>> pewno nie ma, widac że jest mocno termizowane, bo stwardniałe na skutek
>> tego i potem rozbite mechanicznie na gipsowatą papkę (pomimo tego nie da
>> się usunąć efektu gipsu)- to się daje poznać.
>
> Obawiam się, że proces produkcji nie ma nic wspólnego z wyrobem twarogu -
> gdybym przed zakupem popatrzyła na składniki: mleko, skrobia modyfikowana i
> guma guar.
O, faktycznie.
> W takim razie - dlaczego nazywają to "twarogiem"? Nie ma instytucji,
> która pilnowałaby takich rzeczy, jak proces produkcyjny i zgodność nazwy
> produktu efektem tego procesu?
Nie znam instytucji, ale coś jest, co zajmuje się normami europejskimi...
Mimo to w Polsce powszechny jest proceder nazywania "serami" wyrobów
seropodobnych.
|