Data: 2010-02-04 21:02:45
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
eko pisze:
> Potraficie człowieka zachęcić do pichcenia. :-)
>
> Mogę na początek rozważyć taki scenariusz:
> Sos kupię w torebce, chyba coś takiego jest pod nazwą sos biały.
> Może dodam trochę soku z cytryny (jeśli będzie potrzeba).
> Ryż kupię w torebkach, chyba się uda.
> Natomiast jak zrobić prosto i smacznie tego kurczaka z pominięciem
> mąki, żeby uniknąć zrobienia się klusek?
Kurczaka ugotuj w niewielkiej ilości wody - na tyle, żeby był przykryty.
Warzywa dodałabym później na ostatnie 20 minut gotowania, żeby zbytnio
się nie rozciapały.
Natomiast sosu z paczki nie radzę, bo popsuje cały smak.
Ja sos do potrawki robię następująco. Wyjmuję z wywaru mięso do
pokrojenia. Do szklanki daję łyżkę masła, około 1 łyżki mąki pszennej,
dolewam do mniej więcej połowy szklanki gorącego wywaru z mięsa i
roztrzepuję to dobrze widelcem. Potem można do szklanki do pełna dolać
jeszcze tego wywaru, to się na pewno dobrze mąka rozrobi. Mięso wrzucić
z powrotem do garnka, do tego siup to ze szklanki i zagotować. I w ten
sposób kluchy się nie robią. Doprawić cytryną, cukrem, gałką muszkatołową.
Ewa
|