Data: 2010-02-04 22:03:49
Temat: Re: Potrzebny przepis na potrawkę z kurczaka
Od: Krzysztof Tabaczyński <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:hkfecc$573$3@nemesis.news.neostrada.pl...
> Paulinka pisze:
>
>> U nas bez gałki za to posiekany koper. A reszta jak wyżej.
>
> Koperku też czasem dodaję, faktycznie.
>
> Ewa
No to może jeszcze coś takiego:
Kurczak w czosnku
- 1 kurczak poćwiartowany lub cztery nogi
- 3 czosnki (znaczy główki czosnku, nie ząbki).
- 2-3 gałęzie zielonego selera
- 6 łyżek stołowych wytrawnego wermutu
- 3 łyżki oliwy
- pęczek pietruszki
- 1 cytryna, nieobsikana
- tabasco lub pieprz Cayenne, sól i pieprz.
Kawałki kurczaka włożyć do natłuszczonej brytfanny, na to pokrojony
w 2 cm kawałki selera i nie obrane ząbki czosnku (ale można obrać).
Na to skórkę cytryny. Sok z tej cytryny wymieszać z wermutem,
oliwą i przyprawami i oblać tym kawałki kurczaka. Przykryć
(np. folią), 40 minut smażyć w piekarniku przy 175 stopniach,
potem ściągnąć folię i jeszcze ze 20 minut podpiec przy 225.
Przepis z grupy kuchennej (Jerzy?).
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
|