Data: 2007-07-08 22:15:56
Temat: Re: Poutine
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <x...@n...onet.pl>,
> "Lozen" <i...@h...com> wrote:
>
>> Konrad Kosmowski wrote:
>>
>>> Na jakimś blogu zobaczyłem i mi się spodobało:
>>>
>>> http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
>>>
>>> :)
>>>
>>> Tylko gdzie można dostać, czym zastąpić tzw. "cheese curds"? No i
>>> "brown sauce" to jaki to?
>> A to widziales? ;)
>>
>> http://members.shaw.ca/kcic1/poutine.html
>>
>> Zwlaszcza: " Poutine is Acadian slang for mushy mess and is best
>> described as a heart attack in a bowl."
>
> Poutine lub poutina to południowo-francuska nazwa *frytury* z małych
> rybek, młodych sardynek i sardeli, smażonych w całości. Zapewne w
> Kanadzie nazwa ta przeszła na danie z frytek.
>
frytura [fr.], tłuszcz jadalny, np. łój wołowy, odporny na działanie
wysokiej temperatury;
http://encyklopedia.pwn.pl/lista.php?co=frytura
http://en.wikipedia.org/wiki/Poutine
pozdr. Jerzy
|