Data: 2017-10-08 18:45:24
Temat: Re: Powidła.
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-10-08 o 07:04, Trefniś pisze:
> W dniu .10.2017 o 03:13 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-10-07 o 20:12, Trefniś pisze:
>>> W dniu .10.2017 o 20:07 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>>>> W dniu .10.2017 o 18:27 Stokrotka <o...@g...pl> pisze:
>>>>>
>>>>>>> Śliwkowe. Czwarty i ostatni dzień smażenia.
>>>>>>> Smak mi nagle przyszedł na gruszkowe. Czy ktoś robił? Muszą pewnie w
>>>>>>> smaku
>>>>>>> i wyglądzie przypominać dżem z fig...?
>>>>>> W tym roku się nie opłaca, bo śliwki nie urodziły i drogie.
>>>>>> Ale śliwki samo zdrowie, zwłaszcza -nie tylko jak wszyscy wiedzą na
>>>>>> jelita-
>>>>>> ale i na płuca ( o ile ktoś je trawi, i te jelita nie pracują ma za
>>>>>> bardzo).
>>>>> Nie lepiej kupić w Biedronce?
>>>>> :)
>>>>>
>>>> Jak już nie będę miała siły, żeby robić prawdziwe jedzenie, to
>>>> rzeczywiście
>>>> chyba każę się - jak to było? - a - odejść z godnością :-|
>>> To było do Stokroci, którą dziwi przygotowywanie potraw w domu dla
>>> smaku i
>>> satysfakcji :)
>>>
>>>
>> Ja bym zrobiła marmoladę śliwkową, ale nie mam odpowiedniego garnka
>> (taki starego typu), żeby się nie przypalało.
>> Nie widzę ani w sklepach ani na straganach.
>> Emaliowane garnki się nie nadają.
> Garnek ze stali nierdzewnej o wielowarstwowym dnie.
> Na pewno masz taki.
>
Mam do gotowania mleka. Trzeba wody na dno wlewać i jak się mleko
zagotuje to para bucha, a gwizdek gwiżdże.
Gwizdek gdzies mi wsiakł, ale mleko można gotować bez gwizdka.
Jakbym nie wlała wody go tego garnka to chyba by się spalił przy długim
gotowaniu? Ten garnek na zewnętrznej stronie jest pomalowany (emalia?
nie wiem) na różowo.
--
animka
|