Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Powidła prawdziwe Re: Powidła prawdziwe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Powidła prawdziwe

« poprzedni post
Data: 2004-09-23 08:43:40
Temat: Re: Powidła prawdziwe
Od: "batory" <b...@p...wywaltoonet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "emati" <e...@w...pl.no.spam> napisał w wiadomości
news:citm4s$hli$3@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik krecik napisał:
>
> > Jak zrobić powidła prawdziwe?
> > kiki
> >
> było to już ze sto razy
No i co z tego, że było? Różnie było, nawet takie dziwolagi jak rozciapanie
śliwek w piekarniku.
No więc tak. Śliwki wydrylować. Wrzucić do gara. Najlepszy byłby pobielany
miedziany kociołek na trójnogu, pod którym by się z wolna paliło malutkie
ognisko. No, ale takim sprzętem, ani miejscem na ognisko na ogół nie
dysponujemy. Więc bierzemy wielki gar (bo z małą ilościa śliwek to w ogóle
nie warto zaczynać), wrzucamy doń wydrelowane śliwki, stawiamy na płytce na
minimalnym gazie i się grzeje. Od czasu do czasu mieszamy. Śliwki najpierw
puszczą sok, po czym będą się w tym soku pichcić. Ponieważ na ogół chodzimy
do pracy, na robienie powideł poświęcamy 3 popołudnia. Się przez te 3
popołudnia (i wieczory) śliwki powolutku smażą, odparowując przy tym wodę.
Jak zostanie mniej więcej 1/3 tego co się nasypało na początku - powidła są
gotowe. Teraz je próbujemy, jeśli śliwki były za słabo dojrzałe, więc
powidła zbyt kwaśne - dosładzamy - ale nie więcej niż 10 - 15 deko cukru na
1 kg wydrelowanych śliwek. Ja radzę poczekać jeszcze ze 2 tygodnie - wtedy
śliwki będą na tyle słodkie, że dodatek cukru będzie zbyteczny.
Powidła pakujemy do słoików, ale jeśli mamy prawdziwą piwnicę to można do
kamionkowych garnuszków, które przykrywamy pergaminem i obwiązujemy, coby
się ten pergamin trzymał.
Mniam, mniam, pozdrówka - Agnieszka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.09 Vefour
23.09 batory
23.09 Basia
23.09 Wladyslaw Los
23.09 batory
23.09 Basia
23.09 batory
23.09 Natalia
23.09 krecik
23.09 Basia
23.09 Stanisław Remuszko
23.09 Vefour
23.09 Wladyslaw Los
23.09 jaxa
24.09 Dariusz K. Ladziak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem