Data: 2004-09-23 12:35:20
Temat: Re: Powidła prawdziwe
Od: "Basia" <b...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> b. cukier - to tylko kwestia smaku, czy tez konserwacji? pragnę zauwazyć,
> że czym bardziej wspólczesny przepis, tym więcej cukru każa ładować - albo
> smak się zmienił, albo jakośc sliwek
chyba smaku, ja robie bez grama cukru i nigdy ani jeden sloi sie nie zepsul,
wiec o konserwacje nie powinno tu chodzic.
Co do smaku w dzisiejszych czasach, to moja osobista obserwacja jest taka,
ze teraz laduje sie cukier do wszystkiego w ilosciach przekraczajacych
granice przyzwoitosci - to chyba jakis sposob na upychanie nadwyzek z
kampanii buraczanych. Najbardziej odczuwam to w czekoladach, teraz wszystkie
sa obrzydliwie slodkie, nawet gorzka czekolada jest za slodka... To, co
teraz sprzedawane jest pod etykietką Wedla, Goplany czy Wawelu nie ma nic
wspolnego ze slodyczami sprzed 10-15 lat, niestety...
pardon za dygresje, tak mnie jakos wzielo...
pozdrawiam
Basia
|