Data: 2004-09-28 18:41:08
Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Bez wody. "Ideą" powidła jest odparowanie, a nie dodawanie wody.
> Najlepiej początkowo śliwki zagrzać w przykrytym naczyniu(mozna w
> piekarniku), by się rozgotowały we własnym soku, następnie
> gotujesz/smażysz odkryte, mieszając. Mieszanie jest nie tylko po to, by
> się nie przypaliło, ale przyspiesza odparowywanie. Cukier zbyteczny,
> powidła sa slodkie (czasem bardzo), o ile z dojrzałych węgierek.
> --
> pa, BasiaBjk
Kilka łyżek wody, podpowiedział pan Tadzio z ostatniej sobotniej "Domowej
Kawiarenki" i ja z tej podpowiedzi przy następnym robieniu powideł na pewno
skorzystam. Na pewno nie wpłynie to ujemnie na jakość powideł, a po prostu
mniej zachodu.
Ja nie dodaję cukru, ale znam takich co dodają w granicach 100 gram na 1 kg
śliwki.
Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|