Data: 2007-03-30 15:52:44
Temat: Re: Problem z kartaczami
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Bożena napisał(a):
> Gosiu, aby cepeliny vel kartacze nie rozpadały się, to:
> 1. czekamy, aż w odciśniętym z ziemniaków soku osiądzie skrobia i ją
> wrzucamy do startych ziemniaków, jeśli wydaje Ci się, że masa jest zbyt
> rzadka, to możesz dosypać nieco mąki ziemniaczanej, ale bardzo mało, bo
> cepeliny wyjdą Ci kamienne.
> 2. woda podczas wkładania cepelinów do gara powinna _cały czas_ wrzeć.
Wygląda, ze tutaj jest pies pogrzebany;-(wrzuciłam 4 do garnka i spadła
temperatura wody. Powiedz mi jeszcze, w przepisie jest ze gotowac ok 50
minut. Strasznie długo;-(Lepiej jest zrobic, gotowac i zamrozic?, czy
mrozic surowe?
--
Gosia
|