Data: 2002-12-30 12:20:50
Temat: Re: Problem z wolowina
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1fnzslp.ac8d0t1fua5puN%wlos@tele.com.pl...
.
> Nie nalezy piec mieso wyjetego wprost z lodowki. Czasy i temperatury
> pieczenia podawane sa dla miesa o temperaturze przynajmniej pokojowej
> lub nieco nizszej.> Czas pieczenia wolowiny wynosi 15-16 min na pol
kilograma dla mniejszych
> kawalkow. Dla kowalkow powyzej 1,8 kg 10-12 min na pol kilograma.
> Krocej, jezeli mieso wstepnie obsmazymy. To sa czasy zalecane w kuchni
> francuskiej, ktora lubi, by mieso pozostalo w srodku krwiste. Wg.
> zalecen francuskich temeperatura w samym srodku upieczonego kawalka
> wolowiny nie powinna przekroczyc 30 stopni C.
i te de... i te pe...
Wladyslawie! Ran twoich niegodnam calowac. Ale chce Ci powiedziec, ze po 10
latach chyba pierwszy raz skusze sie na zrobienie pieczeni wolowej. Nigdy
dotad sie ni powazylam. Ale Twoj wywod przekonal mnie, ze to si moze udac. W
przyszlym roku ;)))
Pozdrawiam i ciesze sie, ze wrociles.
Margola
|