Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!mimuw.
edu.pl!news.mimuw.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.maxwell.syr.edu!log
bridge.uoregon.edu!arclight.uoregon.edu!wn11feed!worldnet.att.net!4.24.21.153!c
hcgil2-snh1.gtei.net!news.bbnplanet.com!newsfeeds.sol.net!63.218.45.201.MISMATC
H!posts.news.moreusenet.net!nnrp1-asbnva.nntpservers.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Proszę o pomoc
Date: Thu, 15 Jan 2004 19:29:29 +0000
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <c...@4...com>
References: <bu6afn$5r9$1@opal.futuro.pl>
<0...@4...com>
<bu6cij$aqm$1@opal.futuro.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 76
NNTP-Posting-Date: 15 Jan 2004 19:31:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 235de862.news.nntpservers.com
X-Trace: DXC=L:E2O6F_J\:?LV=3FCi_77c[3Bf`1S5Q0F0iV`L?jh_?>nY\nb3]1j=hUiP0JO?ID6:J@fYG
iVfC:F0iV`L?jh_?]RXcOlGkHn<6M=YSEKH7_7o\OBl0nQI18SAZa5SW[Om0
X-Complaints-To: k...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186986
Ukryj nagłówki
On Thu, 15 Jan 2004 16:45:27 +0100, Kinga 'Słowotok' Macyszyn
<k...@b...gazeta.pl> wrote:
>> pieczony kartofel w zakiecie z roznymi rzeczami
>rozwiniesz temat?
kartofel moze byc robiony w folii w piekarniku (wtedy dluzej
cieply, ale mokrzejszy), albo bez w mikrofali i wtedy jest
bardziej ugotowany. do tego> maslo, zolty ser, twarozek, chile
con carne, fasolka po bret. tunczyk z majonezem i kukrydza
kurczak - coronation chicken albo curry. sos serowy. moze byc z
kurczakiem, moze byc maslo tylko i poskubany chrupiacy bekon,
posypac wszystko porzadnie salata, ozdobic jakas papryka,
pomidorem etc i podawac...
iles tam lat temu bylam na diecie, co pozawalala na jedzenie
dowolnej wielkosci jakrtofla pieczonego na olacje, z roznymi,
dowolnymi rzeczami, ale bez tluszczu. na pierwsza kolacje
upieklam sobie kartofla- fest! i oblozylam: kukrydza, grszkiem,
pomidorem, ogorkiem, cebula, papryka, buraczkiem tartym w
patyczki (w occie), twarozkiem, posypalam roznymi swiezymi
ziolami i zabralam sie do jedzenia...i nie dalam rady...
moja ulubiona kombinacja to chile con carne z lyzka kwasnej
smietany, posypane zoltym serem.
w sumie rozne rzeczy mozna tam pchac. pewnie poza dzemem...
wariacje na temat pieczonych kartofli to:
pokroic w osemki alboco (ciensze niz cwiartki na pewno), pomazac
oliwa ( w woreczku to najlepoiej wychodzi), wylozyc na blache,
obsypac przyprawami, ziolami, kminkiem, piec.
moja przyjaciolka kroi na bardzo grube plastry i piecze w mocno
goracym piekarniku obracajac je w polowie drogi - napuczaja sie i
brazowia bardzo ladnie.
>
>> a moze jaka rypka
>rypkę w postaci pasty z tuńczyka jem w zasadzie prawie co dzień i też już
>nie mogę patrzeć na. Chyba się na wędliny przerzucę.
myslalam o rypce po grecku na przyklad
>
>
>> salatka owocowa w pudelku, surowka w drugim pudelku, taka
>> rozbudowana bardziej z dodatkiem bekonu/boczku chrupiacego i
>> utwardzonego jaja
>tu zima i jeść się ciepłego chce :)
popatrz, a ja zupelnie nie...jestem wlasnie po tym twarozku i sie
zastanawiam, jak ja jeszcze dlugo tak bede "musiala" ;)))
>
>> kapusniak z wkladka, lubo inne bardzo geste zupy (barszcz
>> ukrainski, gulaszowa, zurek z grzbami, kartoflami, kielbaska i
>> jajem, jarzynowa z kawalkami gotowanego kurczaka i lanymi
>> kluchami)
>żurek! kaspuśniak! to je to!
>KRUPNIK!!!
>Zapomniałam, że istnieją na świecie zupy :))
>
i to takie sycace zupy, nie bulioniki !
>> wiecej grzechow chwilowo nie pamietam
>bardzo dziękuję i polecam jeszcze swoją dyżurną zimową surówkę: kapusta
>pekińska + kukurydza + pomidor, sok z cytryny, zioła prowansalskie i 2-3
>łyżki oleju, ale nie więcej bo będzie za tłuste. Papryka czerwona też bardzo
>pasuje.
a ja nie przpedam za pekinska jakos...wole taka dluga o waskich
lisciach - ciemno zielona. i lubie te fikusne rozne salaty
>Kinga
>z zupami :)
trys
K.T. - starannie opakowana
|