Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prowokacyjnie:)
Date: Wed, 19 Feb 2003 22:40:10 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 23
Message-ID: <1fqnfxo.14mxkid1wx9g00N%wlos@tele.com.pl>
References: <b309in$ohr$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pq87.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1045690894 10624 217.99.0.87 (19 Feb 2003 21:41:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Feb 2003 21:41:34 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147201
Ukryj nagłówki
Miranka <a...@m...pl> wrote:
> Ja tak pó" żartem, pó" serio. Czuję, że zaraz mi się od Was oberwie.... A
> może nie tylko ja tak myślę? Napiszcie jakie jest Wasze zdanie.
> A mianowicie: czytając przeróżne przepisy na tej grupie (i nie tylko tu)
> zauważy"am, że większość z Was używa do potraw bardzo dużo różnych przypraw.
> A ja z roku na rok "apię się na tym, że używam ich coraz oszczędniej - i
> mniej ilościowo i mniej różnych do jednej potrawy. Wszystko dlatego, że w
> pewnym momencie stwierdzi"am, że wszystkie moje potrawy smakują tak samo -
> obojętne, czy to jest ryba, czy kurak, czy wo"owina, czy wieprzowina czy
> jeszcze coś innego - po wsypaniu do nich po"owy zawartości pó"ki z
> przyprawami, przestawa"am wiedzieć co jem:) Krótko mówiąc, moje prowokacyjne
> has"o brzmi tak: Nadmiar przypraw zabija smak g"ównego elementu potrawy. Mam
> rację, czy może to pierwsze oznaki starzenia się???
Tak trzymac!!! Z pryzprawami oszczednie. I co zlego w starzeniu sie?
A powaznie -- sa swietne kuchnie oparte na przyprawach, tak jak swietne
kuchnie akcentujace naturalny smak podstawowych skladnikow. A obyty
swiadomy rzeczy kucharz powinien wiedziec, co chce osiagnac.
Wladyslaw
|