Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający olej
Date: Sun, 24 Sep 2006 20:32:49 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Message-ID: <ef6j06$a09$1@news.onet.pl>
References: <ef56vv$5qa$1@nemesis.news.tpi.pl> <VoxRg.1628$8O1.537@trnddc04>
<ef6d1l$t4n$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: sub213-169.elpos.net
X-Trace: news.onet.pl 1159122758 10249 85.193.213.169 (24 Sep 2006 18:32:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Sep 2006 18:32:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: rXJ04lThGV4epGtCdrzqwW3QjW0KMbt7
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0638-1, 2006-09-22), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278818
Ukryj nagłówki
Beata wrote:
> Dziękuję za wszystkie dotychczasowe rady.
>
> Wariant "pod przykryciem" próbowałam.
> Ma ograniczone zastosowanie, bo to co smaże
> muszą od czasu do czasu odwracać. Ponadto
> największy rozprysk jest przy pierwszym wkładaniu
> i już to powoduje konieczność mycia wszystkiego
> dookoła.
>
> Odsączanie mięsa, które przeważnie pochodzi
> z rozmrożenia, a ponadto tak czy owak musi być
> umyte, też ogranicza pryskanie tylko w pewnym
> stopniu.
>
> Może rzeczywiście rozgrzewam patelnię zbyt mocno.
> Jednak sprawdzanie, a tym bardziej pilnowanie
> dokładnej temteratury jest praktycznie nie do
> zastosowania, bo regulacja polega na kręceniu jednym
> pokrętłem, czyli bardzo "z grubsza".
>
> Jak do tej pory najbardziej możliwy do zastosowania
> wydaje mi się sposób ze spróbowaniem czy patelnia
> jest odpowiednio rozgrzana przez wrzucenie kawalątka.
> Sprawdzę także pomysł z wsypaniem trochę soli do oleju.
>
> Przy okazji mam pytanie odnośnie patelni. Jaka jest
> najlepsza? Chcę kupić nową i chętnie zapoznam się
> z Państwa sugestiami.
znajomi ostatnio kupowali olej ryzowy.. podobno nie pryska. ale nie
potwierdzam, osobiscie nie próbowałem
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|