Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.one
t.pl!niusy.onet.pl
From: <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na barszcz czerwony.
Date: 5 Jun 2001 16:00:17 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 66
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <d...@p...google.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 991749617 15858 192.168.240.245 (5 Jun 2001 14:00:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jun 2001 14:00:17 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.241.33.171, 213.180.130.23
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows NT; IDG.pl)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53748
Ukryj nagłówki
> > From: MN (w...@p...com)
> > Subject: barszcz czerwony po angielsku
> > Newsgroups: pl.rec.kuchnia
> > Date: 2000/10/26
> >
> > Znajomemu Anglikowi baaaardzo zasmakowa? czerwony barszczyk. Czy ma kto?
> > przepis na ten smako?yk w j?zyku angielskim i mo?e si? nim podzieli??
>
> Ja sam szukam smacznego przepisu na dobrze przyprawiony barszcz
> czerwony. Bede wdzieczny jak ktos sie podzieli wlasna receptura.
>
> W drodze experymentacji zrobilem nastepujacy przepis. Na okres
> gotowania dodaje celera, zielona pietruszke, i lisc bobkowy, ktore
> wyrzucam. Dodatkowe skladniki do burakow to marchewka, rosol z kostki,
> czosnek, sol, pieprz, sok z cytryny, i opcjonalnie jajko.
Jest to przepis mojej teściowej. Jest wypróbowany, ale niestety trochę
pracochlonny;
ok. 4 kg buraków obrać i zetrzeć na grubej tarce(do tego używam mojego męża)
, zasypać cyukrem (ok 0,5 kg i kwaskiem cytrynowym, i zostawic do następnego
dnia - zrobi się dużo soku.
ugotować wywar z warzyw z dodatkiem ziela i listka (można z dodatkiem mięsa,
ale ja nie lubię jak mi pływa na wierzchu tłuszcz)
dodać połowę buraczków i pogotować trochę, na sam koniec dodać resztę
buraków i sok i dobrze podgrzać ale pilnować, żeby się nie zagotowało (bo
straci kolor. zostawić na kilka godzin do naciągnięcia. potem przecedzić i
doprawić do smaku pieprzem, kwaskiem cytr. solą. My lubimy dość słodki, kwaśny
i ostry.
Robię ten barszcz najczęściej oczywiści na Wigilię i wychodzi cały gar, ale już
w drugi dzień świąt nie ma po nim śladu
>
> Alex
>
>
> RED BORSCHT RECIPE
>
> INGREDIENTS:
>
> 6 cups of water
> 1 large red beet with leaves
> 2 celery sticks
> 1 carrot
> 1/2 cup of parsley
> 1 tablespoon of chicken bouillon
> 1 clove of garlic
> 1 bay leaf
> 1/2 teaspoon of salt
> 1/4 teaspoon of pepper
> 1 tablespoon of lemon juice
> optional: 1 egg
>
> Chop the leaves, add celery, parsley, bay leaf (and water); cook 10
> minutes. Hard-boil the egg in a separate pot. Dice the beetroot,
> finely chop or press the garlic, add the rest of ingredients, and cook
> another 10 minutes. Remove celery, parsley, and bay leaf. Add the egg
> (sliced in half).
>
> Serve with boiled potatoes.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|